Vilken färg ska jag välja?

För att lysa upp instrument och durk med minsta påverkan av mörkerseendet

Röd
Rött ljus framkallar bra kontrast mellan färger och material. Perfekt till instrumentpaneler med mörka urtavlor och ljusa skalstreck. Mindre bra till durkbelysning pga vissa material blir mörkare, vissa blir ljusare och detta försvårar avståndsbedömningen. Likaså blir röda detaljer t ex i att sjökort nästan osynliga och därför svåra att se.

Grön
Det gröna ljuset är inte "illgrönt" utan mera gulgrönt vilket gör detta ljus perfekt för belysning av inredning, durk och sjökort. Ljusfärgen låter ögat se båder grönt och rött plus andra färger utan att nämvärt påverka t ex avståndsbedömningen. Man upplever i många fall detta ljus som "vitt" efter en stunds vistelse. Däremot skapas inte så bra kontraster med denna färg.

Ögat har en "tröskel" vid ca 1-1,5 candela (ljusstyrka) där färgvalet spelar mindre roll. Både röd och grön SureLite avger ca 1,5 candela och påverkar inte mörkerseendet onormalt. Om omgivande ytor är ljusa och kan reflektera bör detta beaktas.

För att lysa upp i utrymmen mm

Vit
Den vita SureLite diodlampan är avsedd för att lysa upp i skåp och utrymmen som normalt inte nås av annat ljus. Kan också användas som "bog-lampa" t ex under ett peke att lysa på strandkanten vid strandhugg i en naturhamn. Den kan också duga till kojbelysning i många fall, t ex att läsa en bok utan behöva oroa sig för lystiden (1/4 watt vid 12V).

I de flesta fall lyser den vita SureLite för starkt för att inte störa mörkerseendet.

[tillbaka]